• team

  ХИМЕРИНА КРВ

  роман о Дучићу

 • team

  РАТНИЦИ ЦРНЕ РУКЕ

  документарно историјска прича

 • team

  АПИСОВ АПОСТОЛ

  историјски трилер

 • team

  НЕМА ШАНСЕ ДА НЕ УСПЕМ

  роман који враћа оптимизам

 • team

  ЗАВЕТ ХЕРОЈА

  роман о породици, истини, љубави и правди

Славиша Павловић - гост "Клуба 2"

Гост Клуба 2 је писац Славиша Павловић, а говоримо о његовој најновијој књизи Химерина крв-Роман о Дучићу.

После књига Завет, Нема шансе да успе, Завета хероја, Аписовог апостола, збирке поезије Освит вечности али и историјско-документарне књиге Ратници Црне руке писац Павловић објављује књигу Химерина крв-Роман о Дучићу.

У специфичној нарацији приповеда о књижевнику и дипломати Јовану Дучићу осветљавајући за шири читалачки круг и мање познате чињенице о протагонисти романа.

Зашто је толико заокупљен Дучићевом биографијом, да ли баш и због тих мање знаних детаља, покушаћемо да сазнамо.

А реч је, да ипак наговестимо, о нечем што је део Дучићеве интиме.

 

Аутор и уредник је Мелиха Правдић. (Извор: РТС)

 

 

Прес и ја о Дучићу

У емисији "Прес и ја" на првом програму Радио телевизије Војводине, аутор књиге "Химерина крв", говори о главном лику романа Јовану Дучићу.
Емисију можете погледати на  званичном порталу  ЈМУ Радио телевизије Војводине  .

 

 

Дучић је био попут филмског јунака

Гост прелиставања емисије “Пробуди се” овога јутра био је писац Славиша Павловић, аутор романа “Химерина крв”, једног од најчитанијих у Србији за 2020. годину.  Говорећи о својој књизи, која је посвећена лику и делу Јована Дучића, српског песника и дипломате, Павловић је истакао да је реч о особи која је имала веома живописну, филмску биографију. “Реч је о фигури која је занимљива свима.

И као песник и као дипломата, његов живот је филмски”, објашњава Павловић, напомињући да то што се нико није бавио животом Јована Дучића њега инспирисало да напише роман. “Да сам искорситио све информације које сам пронашао о Дучићу, књига би имала преко 1.000 страна. На крају сам се одлучио да га представим као човека и да опишем како су му протицали дани”, истиче Павловић. Он каже да на најављеном Сајму књига, због епидемиолошких мера, неће присуствовати писци, али да ће књиге, међу којима је и “Химерина крв”, бити са потписима аутора.

Опширније: Дучић је био попут филмског јунака

Химерина крв у Дневнику 2 РТС

Објављен је први роман о нашем великом песнику и дипломати Јовану Дучићу. Аутор књиге "Химерина крв" је Славиша Павловић. О Дучићу знамо много, а можда најбоље да је целог живота био велики родољуб.

Аутор књиге о Јовану Дучићу, "Химерина крв", Славиша Павловић рекао је да је занимљивост који је током стварања књиге сазнао да се Дучић након успешно обављене дипломатске мисије у Риму надао да ће постати премијер Краљевине Југославије 1937. године.

"Међутим, он је за то награђен местом амбасадора у Румунији. Он, заправо, у свом дневнику каже да је склоњен далеко да поштени људи попут њега не би били", навео је Славиша Павловић.

Од родног Требиња преко Београда, па до Париза и Рима, књига прати све градове и године у којима је Дучић стварао и живео. "Без обзира што је мало свог живота провео у Требињу, он стално говори о свом родном граду да би га схватио морао сам и ја да упознам тај заиста можда најлепши град на Балкану", казао је аутор књиге. Павловић наводи да су за Јована Дучића као песника и дипломату најбитнија два момента – почетак дипломатске каријере у Софији и дипломатска мисија у Риму. "Има веома значајна епизода у Риму и дани проведени са Мусолинијем и једно заљубљивање у принцезу Анђелу ди Сулмоне која је била два пута млађа од њега и то сам ставио у причу", рекао је Славиша Павловић. Истраживање о Дучићевом животу трајало је годинама, а у роман утиснуте његове љубави, пријатељства, дипломатска каријера, разочарење у југословенство, али и борба за свој народ. Успони и падови пратили су га од Европе, па све до Америке, где је завршио свој живот.

Опширније: Химерина крв у Дневнику 2 РТС

Moja nova knjiga. Od septembra u svim knjižarama. HIMERINA KRV - Roman o Dučiću. #slavisapavlovic #himerinakrv...

Posted by Slaviša Pavlović on Четвртак, 09. јул 2020.

Издавачка кућа
Књижаре

Књижаре
Издавачка кућа
РТС Издаваштво