• team

  ХИМЕРИНА КРВ

  роман о Дучићу

 • team

  РАТНИЦИ ЦРНЕ РУКЕ

  документарно историјска прича

 • team

  АПИСОВ АПОСТОЛ

  историјски трилер

 • team

  НЕМА ШАНСЕ ДА НЕ УСПЕМ

  роман који враћа оптимизам

 • team

  ЗАВЕТ ХЕРОЈА

  роман о породици, истини, љубави и правди

Химерина крв у Дневнику 2 РТС

Објављен је први роман о нашем великом песнику и дипломати Јовану Дучићу. Аутор књиге "Химерина крв" је Славиша Павловић. О Дучићу знамо много, а можда најбоље да је целог живота био велики родољуб.

Аутор књиге о Јовану Дучићу, "Химерина крв", Славиша Павловић рекао је да је занимљивост који је током стварања књиге сазнао да се Дучић након успешно обављене дипломатске мисије у Риму надао да ће постати премијер Краљевине Југославије 1937. године.

"Међутим, он је за то награђен местом амбасадора у Румунији. Он, заправо, у свом дневнику каже да је склоњен далеко да поштени људи попут њега не би били", навео је Славиша Павловић.

Од родног Требиња преко Београда, па до Париза и Рима, књига прати све градове и године у којима је Дучић стварао и живео. "Без обзира што је мало свог живота провео у Требињу, он стално говори о свом родном граду да би га схватио морао сам и ја да упознам тај заиста можда најлепши град на Балкану", казао је аутор књиге. Павловић наводи да су за Јована Дучића као песника и дипломату најбитнија два момента – почетак дипломатске каријере у Софији и дипломатска мисија у Риму. "Има веома значајна епизода у Риму и дани проведени са Мусолинијем и једно заљубљивање у принцезу Анђелу ди Сулмоне која је била два пута млађа од њега и то сам ставио у причу", рекао је Славиша Павловић. Истраживање о Дучићевом животу трајало је годинама, а у роман утиснуте његове љубави, пријатељства, дипломатска каријера, разочарење у југословенство, али и борба за свој народ. Успони и падови пратили су га од Европе, па све до Америке, где је завршио свој живот.

Оригиналан текст и видео прилог можете погледати и путем сајта РТС

Moja nova knjiga. Od septembra u svim knjižarama. HIMERINA KRV - Roman o Dučiću. #slavisapavlovic #himerinakrv...

Posted by Slaviša Pavlović on Четвртак, 09. јул 2020.

Издавачка кућа
Књижаре

Књижаре
Издавачка кућа
РТС Издаваштво