• team

  ХИМЕРИНА КРВ

  роман о Дучићу

 • team

  РАТНИЦИ ЦРНЕ РУКЕ

  документарно историјска прича

 • team

  АПИСОВ АПОСТОЛ

  историјски трилер

 • team

  НЕМА ШАНСЕ ДА НЕ УСПЕМ

  роман који враћа оптимизам

 • team

  ЗАВЕТ ХЕРОЈА

  роман о породици, истини, љубави и правди

НЕДЕЉНИК - Приказ књиге "Аписов апостол"

Београдска Лагуна објавила је недавно, па, могло би се рећи бајку новинара Славише Павловића „Аписов апостол“ коју су уредили писац Дејан Стојиљковић и искусни Лагунин уредник Ненад Жупац и чија се радња врти око премисе да је пуковник Апис преживео и да Црна рука и данас постоји.

Павловић, читалачкој публици познат по роману „Завет“ и бестселеру „Завет хероја“ који је објављен и у Русији, искористио је своје новинарско искуство да напише роман о храбром новинару Павлу Говедарици који од обичног пискарала брзо напредује до уредника у престижном дневном листу „Слобода“, који води свим мастима премазани и свакој политици наклоњени глодур Мића Цветковић.

Говедарица, млад али врло моралан, и поред неслагања са Цветковићем, гради каријеру у листу „Слобода“ верујући да ће успети да нешто промени и остави свој траг и тако запада за око мистериозној „Црној руци“ која и данас постоји. Због серије ватрених текстова којима открива криминал и корупцију у врху система, Говедарици смештају убиство и он бива принуђен да остави све и бежи у Америку са лажним пасошем.

Тамо, Говедарица наводно игром судбине (а заправо уз помоћ „Црне руке“ о чему он у том тренутку ништа не зна) налази посао у малом, локалном листу и опет својим моралним ставовима, патриотизмом и одбраном Србије у тренутку НАТО бомбардовања ( „спуштањем“ колеги из ЦНН-а пред бројним окупљеним светским медијима и политичарима), добија пословну понуду из престижног „Вашингтон поста“.

Тада се уз помоћ „Црне руке“ се коначно обрачунава са људима који су се огрешили о њега и као новинар Поста наставља да шири истину о Србији.

Кроз ову причу о новинару који својим радом и интегритетом и без (бар се тако чини) ичије подршке и помоћи успева да стигне до позиције у светски познатом листу, у форми досијеа, провлачи се прича о алтернативном току српске историје и деловању организације „Уједињење или смрт“ која ће љубитељима оваквих историјских трилера бити занимљива.

 

Аутор: Ксенија Продановић
Извор: Недељник

Moja nova knjiga. Od septembra u svim knjižarama. HIMERINA KRV - Roman o Dučiću. #slavisapavlovic #himerinakrv...

Posted by Slaviša Pavlović on Четвртак, 09. јул 2020.

Издавачка кућа
Књижаре

Књижаре
Издавачка кућа
РТС Издаваштво